Již proběhlo Ukončíme hlasování

Relaxační zóna pro všechny generace, Zimmlerova 54 | Z5

Anotace

Úprava okolí panelového domu, aby tvořilo zázemí pro hry dětí a posezení mladých i starších obyvatel okolních domů.

Popis projektu

Náš dům s pozemkem, na kterém bychom chtěli vybudovat relaxační zónu, je na ulici Zimmlerova 54, Ostrava – Zábřeh, část Pískové doly. Pozemek je majetkem města Ostravy. Před domem je jen původní pískoviště. U sousedních domů (Zimmlerova 50 a 52) zůstalo jen původní pískoviště z betonových panelů s jednou lavičkou, dávno neodpovídající dnešním požadavkům; další dětské hřiště s kolotočem a houpačkami už bylo zrušeno. Domy pocházejí z poloviny 80. let. První babyboomová generace už dospěla. Přečkali jsme už i éru demografického propadu, kdy v našem domě nebyl jediný kočárek ani dítě školou po-vinné. Nyní už jsou zde zase rodiny s dětmi. Věkové složení obyvatel domu je tedy různorodé, proto bychom si přáli, aby i okolí našich domů poskytovalo možnost příjemného trávení času venku a pohodové-ho občanského a sousedského soužití.
Pro nejmenší může zůstat stávající pískoviště. K němu se dá přistavit domeček se skluzavkou. A dvě lavičky pro maminky. Dále jsou pro nejmenší určeny dvě pružinové houpačky ve tvaru kočičky a pejska. Pro větší děti je vhodnější houpačka hnízdo.
Všem generacím udělá radost venkovní piknikové posezení, stůl s lavicemi. Z jižní a západní strany bude stíněné před sluncem vzrostlejšími tújemi nebo zeravy.
Rovněž všem generacím mohou pro zábavu posloužit ruské kuželky. A v severozápadním rohu zóny malé kamenné ohniště se špalky kmenů různých velikostí k posezení.
Poněkud stranou jsou navrženy dvě speciální lavičky pro teenagery, kteří rádi sedávají „na klandru“. Na opačné straně domu pak naopak lavičky pro seniory. Poblíž pískoviště, piknikového stolu a seniorských laviček budou odpadkové koše.
Celý areál by měl být symbolicky ohraničen úzkými záhonovými okrasnými pásy, aby bylo patrno, že jde o občanskou relaxační zónu, ne místo pro venčení psů. Proto budou vybudovány i přístupové chodníčky.
Pozemek, na kterém bychom chtěli zřídit tuto zónu, je protkán množstvím inženýrských sítí. Proto jsou všechny prvky městského mobiliáře navrženy tak, aby stávající inženýrské sítě nebyly narušeny. Některé prvky jsou sice těžké nebo musí být ukotveny k podloží, ale je možno s nimi poměrně snadno manipulo-vat, pokud by bylo potřeba zjednat k sítím přístup.
Celý areál bychom rádi ještě zkrášlili malými okrasnými záhonky a několika pěknými stromy, které nebudou vadit inženýrským sítím pod povrchem.

Jak využijí nápad obyvatelé Jihu

Relaxační zóna bude přístupná všem bez omezení. Využívat ji budou zejména obyvatelé panelových domů na Zimmlerově ulici č. 54, 52 a 50, ale i z dalších přilehlých domů. Sloužit bude především v měsících, kdy je venku teplo. Ale k posezení na lavičce, hře s kuželkami nebo houpání bude příležitost nejen ve slunných dnech, teoreticky po osm měsíců v roce.